Rozvoj průmyslové automatizace a robotizace ve výrobě dosáhl dalšího velkého pokroku v odvětví potravinářského průmyslu. Které činnosti se již podařilo zautomatizovat a kam vyrazit za pokrmy připravenými roboty?

Ve Francii oslavují první plně automatizovanou restauraci

Francie opět určuje kulinářské trendy. Restaurace Pazzi na předměstí Paříže je totiž od 24. června prvním plně automatizovaným podnikem na světě. 

Díky spolupráci se singapurským investičním fondem Qualgro se restauraci podařilo urychlit technologický vývoj tím, že rozšířilo své výzkumné a vývojové týmy pro výrobu nových robotů. Díky robotům, které v kuchyni zastupují kuchaře, tak podnik dokáže fungovat naprosto autonomně.

S pětačtyřiceti čtverečními metry je Pazzi považován za kombinaci automatizovaného kiosku a restaurace. Návštěvníci si vybírají a objednávají jídlo prostřednictvím dotykových obrazovek, na výrobě pokrmů pak pracuje trojramenný robot, pro kterého není krájení, vaření ani servírování žádnou překážkou. Přípravu pizzy dokonce robot v kuchyni zvládne za pouhých 30 sekund.

Průmyslové roboty v kuchyni jsou na vzestupu

Podnik Pazzi, který založili po dokončení studia v oblasti elektrotechniky dva mladí nadšenci se zájmem o robotiku, Sébastien Roverso a Cyrill Hamon, je více než jen pizzerií. Posláním startupu je využít nejmodernější technologie v oblasti robotiky a automatizace, které poskytují řešení typu plug-and-play.

Plánování, příprava a konečná realizace projektu zapojujícího roboty do kuchyně, zabrala celému týmu dlouhých 6 let. Ze slov Phillipa Goldmanna, z pozice CEO společnosti, je rovněž úkolem projektu implementovat nové technologie a robotiku do oblasti gastronomie a zdravého životního stylu.

Zapojení robotů a robotických ramen do kuchyní však není žádnou novinkou. Po světě je v současné době možné najít celou řadu podobných podniků, Pazzi ale jako vůbec první dosáhl úplné automatizace.

Aplikace robotů v potravinářském průmyslu

Průmyslová automatizace je celosvětovým trendem napříč jednotlivými oblastmi, a ani potravinářství není rozhodně výjimkou. Kde všude je tedy možné roboty zpracovávající potraviny využít?

Zpracování masa

Již delší dobu vykonávají roboty práci spojenou se zpracováním a porcováním masa. Jelikož jde o práci obtížnou a nebezpečnou, podařilo se činnost zautomatizovat pomocí robotických manipulátorů a senzorů vidění. Způsob řezání kostí a masa je v případě zapojení robota rychlejší, bezpečnější a přesnější.

Pick and Place systémy

V tomto případě jde o činnosti, které jsou jednoduché pro automatizaci. Z toho důvodu roboty oblast přebírají, protože je rychlejší a snazší s objekty manipulovat roboticky bez nutnosti lidské činnosti. Systémy Pick and Place se při manipulaci se zbožím používají čím dál častěji.

Robotizace ve výrobě a balení potravin

Primární úloha robotů ve výrobě potravin představuje mytí, třídění a přepravu potravin v syrovém stavu. V dalším kroku přichází na řadu zpracování produktů, ať už ve formě řezání, tvarování výrobků nebo vaření. V konečné fázi je pak možné roboty využít při manipulačních a paletizačních činnostech.

Jak vidno, aplikace robota do potravinářského průmyslu rozhodně není sci-fi, jak se ještě před několika lety mohlo zdát, ale naopak holým faktem.

Žádné komentáře.

Přidejte svůj komentář

Můžete použít HTML atrbitury: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>