Takhle blízko si lidé a roboty nikdy nebyli. Ještě před pár lety bylo jen těžko představitelné, že by mohli lidé a roboty pracovat společně v jedné hale. Překážky byly samozřejmě hlavně bezpečnostní. Těžké stroje „neviděly“, a tak by mohly člověka snadno poranit. Jenže kolaborativní roboty, nebo zkráceně koboty, dokázaly tuto hranici překonat. A vypadá to, že je čeká slibná budoucnost.

Kobot je tedy robot navržený pro bezpečnou spolupráci s lidmi ve sdíleném pracovním prostředí. Na rozdíl od tradičních průmyslových robotů, které jsou často umístěny v klecích nebo oddělených prostorech kvůli bezpečnosti, koboty jsou vybaveny senzory a algoritmy, které umožňují detekovat přítomnost člověka a přizpůsobit svou činnost tak, aby bylo riziko úrazu minimální.

V průmyslu je o ně obrovský zájem. Ze studie Mobile cobots market by component zveřejněné na konci loňského roku vyplývá, že trh s koboty v následujících letech strmě poroste. Zatímco v roce 2021 měl globální trh s koboty hodnotu 656,1 milionu amerických dolarů v roce 2030 má jeho hodnota dosáhnout 7,6 miliard. Ano, to je víc než jedenáctinásobek.

Vývoj je zkrátka rychlý. Pro ty, kteří s koboty teprve začínají, existuje dokonce vzdělávací sada určená k tomu, aby člověk pochopil, jak s těmito stroji pracovat a sám si vyzkoušel, jaké jsou jejich výhody a limity.

Nástup průmysl 5.0

Proč se předpokládá, že bude o koboty takový zájem? Protože pokrok se nedá zastavit. Ve světě průmyslu se dnes mluví o páté průmyslové revoluci, tedy přechodu na průmysl 5.0. Zatímco průmysl 4.0 je charakteristický především přímým zapojováním inteligentních technologií do výroby, průmysl 5.0 má být postaven na užší spolupráci přesných strojů a těch kvalit člověka, které roboty zastoupit neumí. To jsou zejména kreativita a schopnost kriticky uvažovat.

Z toho vyplývá také rostoucí poptávka po strojích, které budou schopné s člověkem bezproblémově spolupracovat. V praxi se koboty už dnes používají v mnoha odvětvích. Ve výrobním průmyslu pomáhají při montáži dílů, balení produktů a kontrole kvality. V logistice se využívají pro manipulaci s materiály a třídění zásilek. V medicíně asistují při chirurgických zákrocích a péči o pacienty. Díky své univerzálnosti nacházejí koboty uplatnění i v malých a středních podnicích, kde mohou zefektivnit různé výrobní procesy.

Výhody spolupráce

Koboty přinášejí do pracovního prostředí mnoho novinek. Tam, kde se daří propojovat svět lidí se světem robotů, mohou firmy těžit z několika klíčových výhod této spolupráce.

  1. Zvýšená produktivita a efektivita: Kombinace lidské kreativity a flexibility s robotickou přesností a rychlostí může výrazně zvýšit produktivitu práce. Například v průmyslové výrobě mohou roboty provádět rutinní úkoly, zatímco lidé se mohou soustředit na inovace a zdokonalování procesů.
  2. Bezpečnost a snížení rizika: V nebezpečných pracovních prostředích, jako jsou těžký průmysl nebo havarijní situace, mohou roboty vykonávat úkoly, které by byly pro lidi příliš rizikové. Tím se snižuje pravděpodobnost úrazů a nehod.
  3. Kvalita a přesnost: Roboty jsou schopny provádět úkoly s vysokou přesností a konzistencí, což vede k vyšší kvalitě produktů a služeb. V medicíně například robotická chirurgie umožňuje provádět složité operace s minimálními chybami.
  4. Personalizace a péče: V oblastech, jako je zdravotní péče, mohou roboty poskytovat individualizovanou péči pacientům, sledovat jejich zdravotní stav a asistovat při rehabilitaci. Tím se zvyšuje komfort a kvalita života pacientů.

Spolupráce mezi lidmi a roboty představuje významný krok vpřed v technologickém a společenském vývoji. Zdá se, že budoucnost práce bude stále více o synergii mezi lidskou kreativitou a robotickou precizností. Otevírá to nové horizonty pro inovace a pokrok, ze kterého můžeme těžit všichni.